İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu mahkum eden mahkemenin, gerekçeli kararında, Anayasa'nın 38. maddesindeki masumiyet karinesini görmezden geldiği ortaya çıktı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında YSK üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle 2 yıl 7 ay 15 gün hapis ve siyasi yasak kararı veren mahkeme, Anayasamızın 38. maddesinde “Suçluluğu hükmen sabit oluncaya kadar, kimse suçlu sayılamaz” şeklinde ifade edilen “masumiyet karinesi”ni gerekçeli kararında görmezden geldi.

İstanbul Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi, İmamoğlu’nu YSK üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle 14 Aralık 2022 tarihinde 2 yıl 7 ay 15 gün hapse mahkûm etti. Mahkeme, İmamoğlu hakkında verdiği bu kararında TCK’nın 62. maddesi uyarınca indirim uygulanmamasına hükmetti.

JET HIZIYLA 14 GÜNDE GEREKÇELİ KARARI YAZDI

Mahkeme, gerekçeli kararını jet hızıyla yazdı. 14 Aralık 2022’de kısa kararını açıklayan mahkemenin, 14 günde, 28 Aralık 2022’de gerekçeli kararını yazdığı anlaşıldı.

KESİNLEŞMEMİŞ KARARI GEREKÇE YAPTI

Gerekçeli kararda, İmamoğlu hakkında verilen cezada TCK’nin 62. maddesi uyarınca indirim uygulamamasına, İmamoğlu hakkında henüz kesinleşmemiş olan başka bir davada verilen kararın gerekçe yapıldığı ortaya çıktı.

“OLUMSUZ BİR KANAAT”

Gerekçeli kararda, İmamoğlu hakkında hakaret suçundan Ordu 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nce 2019/545 esas, 2021/464 sayı ile karar verildiği, bu kararın Samsun Bölge Adliye Mahkemesi 6. Ceza Dairesi’nin 7/7/2022 tarih, 2021/1175 esas, 2022/1880 sayılı kararı ile onandığı belirtildi. Gerekçeli kararda, istinafın onadığı bu kararın temyiz edildiği ve davanın Yargıtay aşamasında olup henüz kesinleşmediği kaydedildi. Halen Yargıtay’da olan bu dosyanın kesinleşmemesine rağmen gerekçeli kararda bu davanın İmamoğlu hakkındaki kararda indirim yapılmamasına gerekçe yapıldığı anlaşıldı. Gerekçeli kararda, “Bu husus sanığın geçmişi ile ilgili mahkememizde olumsuz bir kanaat oluşturmuş olup” ifadelerine yer verildi.

mahkeme

MASUMİYET KARİNESİNİN İHLALİ

Anayasa Mahkemesi’nin 2021 yılı istatistiklerine göre masumiyet karinesinin ihlali başvurularında artış görüldü. Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararlarının hak ve özgürlüklere göre dağılımı tablosuna göre 22 bireysel başvuruda masumiyet karinesi ihlal edildi. İhlal kararlarında en yüksek oranlardan birisi ise, 2.914 bireysel başvuru ile adil yargılanma hakkı. Mahkemenin gerekçeli kararında İmamoğlu hakkında başka bir davada verilmiş ancak henüz kesinleşmemiş bir kararı indirim gerekçesi yapmamasında kullanmış olması, bu ifadeler düzeltilmediği halde Yargıtay kararı onasa da Anayasa Mahkemesi’nden dönecektir.

anaa

ARSLAN: KESİNLEŞİNCEYE KADAR SUÇSUZ KABUL EDİLMELİ

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan’ın da, masumiyet karinesinin altını önemle çizdiği açıklamaları var. Arslan’ın, 8 Kasım 2021 tarihli Masumiyet Karinesi ve Yargı Bağımsızlığı başlıklı konuşması şöyle:

“Anayasa Mahkemesi kararlarında masumiyet karinesinin iki yönüne işaret edilmektedir. Bunlardan birincisi suç isnadı altında olan kişinin suçluluğu mahkeme kararıyla kesinleşinceye kadar suçsuz kabul edilmesidir. Masumiyet karinesinin ikinci yönü ise yargılama sonrasına ilişkindir. Buna göre ceza yargılaması mahkûmiyet dışında bir kararla sonuçlandığında kişinin suçlu görülmemesi, özellikle hakkında verilen beraat kararının sorgulanmaması gerekir."

https://www.anayasa.gov.tr/tr/baskan/konusmalar/masumiyet-karinesi-ve-lekelenmeme-hakki-sempozyumu-nda-yaptigi-konusma/