İngiltere Başbakanı Starmer, ülkeyi saran ve giderek artan aşırı sağ kaynaklı şiddetle mücadele etmek amacıyla acil toplantı kararı kaldı.
Starmer, Londra'daki başbakanlık konutunun bulunduğu Downing Street 10 numaranın önünde yaptığı açıklamada, geçtiğimiz hafta ülkeyi sarsan şiddetli çatışmalar sırasında tutuklanan yaklaşık 400 kişi için adalet sisteminin de "hızlandırılacağını" söyledi.
Starmer, gösteri yapanların eylemlerini "protesto değil", "saf şiddet" olarak nitelendirirken, "Camilere ya da Müslüman toplumumuza yönelik saldırılara müsamaha göstermeyeceğiz" diye konuştu.
Starmer, olaylarla ilişkili olarak aşırı sağcı aktivistler ile sosyal medyadaki dezenformasyon yayıcıları suçlamasının ardından kabine bakanları ve istihbarat yetkilileriyle "Kobra" adlı acil bir toplantı düzenledi.
İngiltere'nin kuzeybatısında yer alan Southport kasabasında bir dans kursunda üç kızın ölümüne ve çok sayıda kişinin yaralanmasına neden olan bir bıçaklı saldırı gerçekleşmişti.
Geçtiğimiz hafta yaşanan saldıraya duyulan öfke artmaya devam ederken, internette şüphelinin sığınmacı ve Müslüman olduğuna dair yanlış söylentiler yayıldı. Bu durum göçmenlere ve Müslümanlara yönelik saldırılara neden oldu.
Starmer, "Bu faaliyetlere katıldıkları tespit edilen herkese yasaların tüm gücü uygulanacak" dedi.
Pazar günü öfkeli kalabalıklar sığınmacıların kaldığı iki otele saldırarak camları kırmış ve yangın çıkarmıştı. Polisin kalabalığı dağıtmasının ardından otel sakinleri de tahliye edilmişti.
Son altı gün içinde düzinelerce polis memuru tuğla, şişe ve büyük tahta direklerle vurulmaları sonucu yaralanarak hastaneye kaldırıldı.
Otellerden birinin saldırıya uğradığı Güney Yorkshire'ın Belediye Başkanı Oliver Coppard, yaşanan şiddet gerçekleştirenler için "aşırı sağcı haydutlar" değerlendirmesini yaptı.
BBC'ye konuşan Coppard, "Keir'in de söylediği gibi, her dürüst insanın söylediği gibi, toplumumuzdaki en savunmasız insanlardan bazılarına saldıranların aşırı sağcı haydutlar olduğunu düşünüyorum ve bunun kesinlikle hiçbir mazereti olamaz" dedi.
Coppard, "Toplumumuzdaki en savunmasız 200 insanı yakarak öldürmeye çalışmanın asla bir mazereti olamaz" diyerek yaşanan şiddeti kınadı.
Başbakan Starmer'ın sözcüsü ise orduyu çağırmak için herhangi bir talepte bulunulmadığını söyledi.Yasa ve düzenden sorumlu İçişleri Bakanlığı, ibadethanelere yönelik yeni saldırı tehditleriyle hızlı bir şekilde mücadele etmek üzere tasarlanan yeni bir "hızlı müdahale süreci" kapsamında camilere daha fazla koruma sağladı.
Starmer'ın sözcüsü toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, sosyal medya şirketlerinin aşırı sağcı şiddeti körükleyen yanlış bilgilerin yayılmasını önlemek için yeterince çaba sarf etmediğini söyledi.
İnternet üzerinden ya da sokaklarda kargaşayı körükleyen herkesin hapis cezasına çarptırılabileceği sözünü verdi. Yanlış ve yanıltıcı bilgilerin bir kısmının yabancı devletlerden geldiğini belirtti.
Sözcü toplantının sonuç bildirgesinde şunları söyledi: "İnternette gördüğümüz dezenformasyon, devlet destekli faaliyetlerle bağlantılı olabilecek bilinen bot faaliyetlerinden güç alıyor."