ABD, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun uçağına, ABD yaptırımlarını ihlal ettiğini tespit ettikten sonra el koydu. ABD, uçağı bugün Florida'ya uçurdu.

12 vali merkeze çekildi, daha önce AK Parti'den aday olan iki isim valiliğe döndü 12 vali merkeze çekildi, daha önce AK Parti'den aday olan iki isim valiliğe döndü

CNN International'ın özel haberine göre, ABD ile Venezuela arasında uzun süredir soğuk olan ilişkilerde son gelişme Dominik Cumhuriyeti'ndeki devlet başkanlığı uçağına el koyma olayı oldu. El koyma, ABD'nin Venezuela hükümetinin yolsuzluk uygulamaları olarak gördüğü eylemleri soruşturmaya devam etmesiyle birlikte gerginliğin tırmandığı anlamına geliyor.

Yetkililer tarafından Venezuela'nın Air Force One uçağı olarak tanımlanan uçak, Maduro'nun daha önce dünyanın çeşitli yerlerine yaptığı resmi ziyaretlerde de görüntülenmişti.

ABD'li yetkili: Cezai konularda duyulmamış bir şey

CNN'e konuşan ABD'li bir yetkili, "Bu, en tepeye kadar bir mesaj gönderiyor. Yabancı devlet başkanının uçağına el koymak, cezai konularda duyulmamış bir şey. Burada, hiç kimsenin kanunun üstünde olmadığı, hiç kimsenin ABD yaptırımlarının erişiminin üstünde olmadığı yönünde net bir mesaj gönderiyoruz." ifadesini kullandı.

Yıllardır ABD yetkilileri rejime milyarlarca dolar akışını engellemeye çalışıyor. Federal hükümetteki en büyük ikinci soruşturma ajansı olan Homeland Security Investigations, Venezuela'ya giden diğer varlıkların yanı sıra düzinelerce lüks araca el koydu.

Uçuş kayıtlarına göre Dassault Falcon 900 olan uçağın, yaklaşık 13 milyon dolara mal olduğu tahmin ediliyordu. Uçak, son aylarda Dominik Cumhuriyeti'nde bulunuyordu. Bu, ABD yetkililerine uçağa el koyma fırsatı sundu.

El koyma olayına İç Güvenlik Soruşturmaları, Ticaret ajanları, Sanayi ve Güvenlik Bürosu ve Adalet Bakanlığı da dahil olmak üzere çok sayıda federal kurum dahil oldu. ABD'li yetkililer, Dominik Cumhuriyeti ile yakın bir şekilde çalıştı ve Dominik Cumhuriyeti, Venezuela'ya el koyma olayını bildirdi.

ABD'ye varıldığında atılacak bir sonraki adımlardan biri, Venezuela hükümetine müsadere talebinde bulunma şansı vermek ve uçaktan delil toplamak olacak.

ABD, Venezuela hükümetine, güçlü lider Maduro'nun zaferinin güvenilirliğine ilişkin endişeleri gerekçe göstererek, başkanlık seçimlerine ilişkin belirli verileri "derhal" açıklaması yönünde baskı yapmıştı. 

ABD, bu yılın başlarında  Maduro hükümetinin "kapsayıcı ve rekabetçi bir seçim" yapılmasına izin vermemesi üzerine ülkenin gaz ve petrol konularında yaptırım uygulamaya başlamıştı.

Editör: TE Bilisim