AnaManşet

Yap- İşlet- Devret projelerine kur farkı var, ilaca yok!

Eczacılar uzun süredir, Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği ilaç alım kurunun Euro'nun 38 liraya çıkmasına rağmen 17,54 lirada sabit tutması nedeniyle bir çok ilacın temin edilemediğini açıklarken bir yandan da CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz'ın iddiasına göre, köprü, tünel ve otoyolları işleten şirketlere ödenen garanti tutarlara güncel kur ayarlaması yapıldı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz köprü, tünel ve otoyolları işleten şirketlere ödenen garanti tutarlara güncel kur ayarlaması yapılmasına tepki gösterdi.

Yavuzyılmaz'ın aktardığına göre, 1 Ekim 2024 itibariyle Osmangazi Köprüsü’nde; geçen araç ücreti 555 TL olarak kalacak ancak Hazinenin şirkete garanti ettiği araç geçiş ücreti bin 870 TL’ye çıkıyor. Hazine'nin şirkete köprüden geçen her araç için ödeyeceği fark tutarı bin 315 TL’ye yükselecek.

X hesabı üzerinden paylaşımda bulunan Yavuzyılmaz, şu ifadeleri kullandı:

"AK Parti, Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılan köprü, tünel ve otoyolları işleten şirketlere ödenen garanti tutarlarına güncel kur ayarlaması yaptı!

1 Ekim 2024 itibariyle Osmangazi Köprüsü’nde; Geçen araç ücreti 555 TL olarak kalacak ancak Hazinenin şirkete garanti ettiği araç geçiş ücreti bin 870 TL’ye çıkıyor. Hazinenin şirkete köprüden geçen her araç için ödeyeceği fark tutarı bin 315 TL’ye yükselecek.

Çanakkale Köprüsü’nde; Geçen araç ücreti 585 TL olarak kalacak ancak Hazinenin şirkete garanti ettiği araç geçiş ücreti 760 TL’ye çıkıyor. Hazinenin şirkete köprüden geçen her araç için ödeyeceği fark tutarı 175 TL’ye yükselecek.

Avrasya Tüneli’nde; Geçen araç ücreti 156 TL olarak kalacak ancak Hazinenin şirkete garanti ettiği araç geçiş ücreti 238 TL’ye çıkıyor. Hazinenin şirkete tünelden geçen her araç için ödeyeceği fark tutarı 82 TL’ye yükselecek. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde; Geçen araç ücreti 70 TL olarak kalacak ancak Hazinenin şirkete garanti ettiği araç geçiş ücreti 204 TL’ye çıkıyor.

Hazinenin şirkete köprüden geçen her araç için ödeyeceği fark tutarı 134 TL’ye yükselecek. Ayrıca bu projelerde garanti edilen günlük araç geçiş sayıları tutturulamazsa, Hazine şirketlere tutturulamayan sayıdaki her araç için Osmangazi Köprüsü’nde bin 870 TL Çanakkale Köprüsü’nde 760 TL Avrasya Tüneli’nde 238 TL YSS Köprüsü’nde 204 TL ödemek durumda!"

Eczacılar kur farkı nedeniyle ilaç sıkıntısına dikkati çekiyor

Bu arada, kur farkı nedeniyle bir çok ilaca ulaşılamamaya devam ediliyor. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) 25 Eylül Dünya Eczacılar Günü'nde yaptığı açıklamada,  “Avro (Euro) kurunun 38 TL’ye ulaşmış olduğu ekonomik gerçeğine karşın Bakanlık tarafından ilaç fiyatları belirlenirken baz alınan avro kuru ancak 17,54 TL seviyesine ulaşabilmiştir. Netice olarak birçok ilaç bulunmamaya, ‘yok’a girmeye başlamış, ithal edilen ürünler ithal edilmemeye, yeni çıkan, ilaçlar ise ülkemize getirilmemeye başlanmıştır” açıklaması yapmıştı.

İlaç Fiyat Kararnamesi’nde (İFK) yapılan kısmi düzenlemelerin araç arzındaki sorunları gidermeye yetmediğine dikkat çeken Saydan, ‘‘Dönemsel Avro Kuru Uygulaması, bugün reel avro kurunun yüzde 50’sinin altına düşerek piyasa gerçekliğinden kopmuş olup, uygulanabilirliğini yitirmiştir. ‘Dönemsel Avro Kuru’ uygulamasından ivedilikle vazgeçilerek enflasyon bazlı yeni bir fiyatlandırma politikasına geçilmesi gerekmektedir” dedi.