ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, Rus devlet kanalı RT ile bağlantılı 3 kurum ile 2 kişiye yönelik yaptırım kararı alındığını belirtti.

Blinken, söz konusu kurum ve kişilerin, Rus devlet medyası RT ile bağlantılı olarak yabancı devletlerde ciddi boyutta dezenformasyon yürüttükleri, gazetecilik faaliyetlerinin ötesinde "örtülü casusluk" benzeri faaliyetlere giriştiklerini ileri sürdü.

Blinken, "RT, yeni örtülü istihbarat yeteneklerinin gizli kalmasını istemektedir, aynen uzun süredir yürüttükleri dezenformasyon çabaları gibi" değerlendirmesini yaptı.

TÜİK, Türkiye'de ortalama yaşam süresini açıkladı TÜİK, Türkiye'de ortalama yaşam süresini açıkladı

Ukrayna'daki Rus askerlerine askeri teçhizat sağlamak için kitle fonlaması

Blinken, RT liderlerinin gizli etki operasyonlarının yanı sıra Ukrayna'daki Rus askerlerine askeri teçhizat sağlamak için çevrimiçi bir kitle fonlaması girişimini de yönettiğini iddia etti. Blinken'a göre, kitlesel fonlama çabasıyla Ukrayna'da savaşan Rus askerlerine "keskin nişancı tüfekleri, susturucular, vücut zırhları, gece görüş ekipmanları, insansız hava araçları, radyo ekipmanları, kişisel silah nişangahları ve dizel jeneratörler" sağlandı.

Adalet Bakanlığı, Temmuz ayında RT tarafından hazırlanan ayrı bir plana dikkati çekmişti. RT'nin Ukrayna karşıtı propaganda yaymak için ABD sakinleri gibi davranan 1.000'den fazla sosyal medya hesabından oluşan bir ağı yönettiği öne sürülmüştü. Buna göre, Kremlin planı finanse etti ve Rusya'nın FSB istihbarat servisinden bir memur operasyonun yürütülmesine yardımcı oldu.

ABD Adalet Bakanlığı, 4 Eylül'de yaptığı açıklamada, aralarında RT'nin de olduğu Rusya'ya bağlı bazı medya kuruluşları ile sosyal medya platformlarını, 5 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimlerine müdahale etmeye çalışmakla suçlamış ve bu kapsamda yaptırımlar açıklamıştı.

ABD istihbaratı, 2016 yılındaki başkanlık seçimlerine Rusya'nın RT ve diğer medya kurumları üzerinden müdahale etmeye çalıştığı sonucuna varmış, Moskova ise seçimlere müdahale iddialarını reddetmişti.

RT'ye karşı Huawei modeli

Trump yönetimi sırasında başlayan ve Başkan Joe Biden döneminde devam eden, Çinli bir telekomünikasyon ekipmanı üreticisi olan Huawei'yi hedef alma yönündeki ABD öncülüğündeki çaba, ABD yetkililerinin şu anda küresel olarak RT'yi hedef almaya nasıl baktığına dair bir model olarak görülüyor. ABD, şirketin Çin hükümetinin bir aracı olduğu iddiasını ortaya koymak için küresel bir çabanın ardından birçok ülkeyi Çinli şirketin ekipmanını kullanmamaya zorlayabildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova'dan ABD'ye yanıt 

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD'nin başta RT olmak üzere Rus medyasına yönelik yeni yaptırımlarına ilişkin yaptığını açıklamasında, ABD'de 'Rusya'ya karşı uygulanan yaptırımlar konusunda uzman' yeni bir meslek olması gerektiğini söyledi. Zaharova açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Bana kalırsa ABD'nin yeni bir meslek koluna ihtiyacı var: Rusya'ya karşı uygulanan yaptırımlar uzmanı. Birileri yaptırımların en azından kendini tekrar etmemesini sağlamalı. RT ile zaten ikinci bir daire çizdiler."

Editör: TE Bilisim