Bangledeş'te günlerdir devam eden ve şiddet olaylarına sahne olan kamuda kontenjan protestoları ve hükümet karşıtı protestolarda can kayıpları artarken, Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina istifa etti.

Pazartesi günü yerel medyaya yansıyan haberlere göre, 15 yıllık iktidarı son bulan Başbakan, istifa etmesinin yanı sıra ülkeyi de terk etti.

Haberi, medyaya konuşma yetkisi olmayan ve ismini açıklamak istemeyen askeri ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri doğruladı.

"Güneyde Türkiye olmadan Avrupa'nın güvenliğini öngörmek imkansız" "Güneyde Türkiye olmadan Avrupa'nın güvenliğini öngörmek imkansız"

Protestocular, haziran ayının sonunda kamuda kontenjan sistemini sona erdirmeyi amaçlayan öğrenciler tarafından barışçıl bir şekilde başlatılmıştı ancak Dhaka Üniversitesi'nde göstericiler ile polis ve hükümet yanlısı aktivistler arasında çatışmaların ardından şiddetlenmişti.

Bangladeş'teki yetkililerin açıklamalarına göre, pazar günü eylemcilerle kolluk kuvvetleri arasında çıkan çatışmada yaklaşık 100 kişi hayatını kaybederken, yüzlerce kişinin de yaralı halde hastanelere kaldırıldığı belirtildi. Protestoların başlamasından bu yana hayatını kaybedenlerin sayısı ise yaklaşık 300 olarak tahmin ediliyor.

Şiddet olayları devam ederken Başbakan Hasina, protestoya katılanların artık 'öğrenci' olarak görülmeyeceğini, hepsine birer 'suçluymuş' gibi muamele edileceğini ve "halkın demir elleriyle" protestoculara karşılık verileceğini söylemişti. Hasina'nın sözleri tepki çekmiş, protestocuların istifa çağrılarını tetiklemişti.

Editör: Ömür Ünver