AnaManşet

Mahkemeden 'Merkez Ankara' için yürütmeyi durdurma kararı

TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, eski EGO hangarları alanında inşa edilen Merkez Ankara projesiyle ilgili davada Ankara 25. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdiğini duyurdu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylanan "Ankara İli, Yenimahalle İlçesi, İstasyon Mahallesi Eski Aşot Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı (63865 ada 2 parsel) 1/1000 ölçekli uygulama imar planı plan notu ilavesine" ilişkin yürütülen davada Ankara 25. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. 

Mahkeme kararında, yürütmeyi durdurma kararının gerekçesi olarak özetle şunlar kaydedildi:

• Plan notu ile birlikte otel ve sağlık tesisi yapılması gereken alanda konut alanı yapılmasına rağmen ek nüfusa hizmet edecek sosyal ve teknik altyapı alanlarının yetersiz olduğu, kentsel altyapı etki değerlendirilmesinin yapılmadığı, 

• Plan açıklama raporunda bölgedeki hangi donatıların mevcut olduğu, kapasitelerinin ne olduğuna ilişkin bir araştırmanın yer almadığı, söz konusu alanlara ilişkin ulaşım ve trafik yönünden sorunlar yaşanabileceği,

• Plan notu ilavesi ile alana ayrıcalıklı kullanım hakkı tanımlandığı ve bu hususun kamu yararı taşımadığı,

• 1/25000 ölçekli Nazım İmar Planına ve planların kademeli birlikteliği ilkesine uygun olmadığı, 

• Plan kararlarının gereklilik arz ettiğinden bahsedilemeyeceği,

• İmar plan notu değişikliğinin hukuka aykırı olduğu, neticesinde planlara dayalı olarak yapı ruhsatı verilmesi vb. işlemlerinin tesis edilebileceği bu nedenle de telafisi güç ve imkansız zararlar ortaya çıkabilir.

Projede 2 bin 20 konut ve 1.210 ticari ünite var

Pasifik İnşaat ve Çiftay İnşaat ortaklığı tarafından inşa edilen Emlak Konut GYO projesi Merkez Ankara, 124 bin metrekarelik arsa üzerine kuruluyor. Toplam 3 bin 230 bağımsız bölümden meydana gelen projede 2 bin 20 konut ve 1.210 ticari ünite bulunuyor.

Türkiye’nin de en büyük karma yaşam projelerinden biri

Emlak Konut GYO, proje tanıtımını şöyle yapıyor:

Merkez Ankara, tek parselde 125 dönümlük proje alanıyla sadece Ankara’nın değil, Türkiye’nin de en büyük karma yaşam projelerinden biri olma özelliği ile şehir hayatına yeni bir bakış açısı getirmeyi hedefliyor. 1,7 milyon m2 büyüklüğüyle şehir merkezinin en büyük yeşil alanı olacak Millet Bahçesi’ne komşu olan Merkez Ankara’da, bir köprü ile doğrudan Millet bahçesine bağlanacak ve şehrin en güzel manzarasına sahip evinizde doğa ile iç içe bir hayatın keyfini yaşayacaksınız.

Başkentin tam merkezinde lüks anlayışınızı değiştiren konutları, şehrin en prestijli iş kuleleri ve A+ konfor özellikleriyle göz dolduran ofisleri, dünyaca ünlü markalara ev sahipliği yapan mağazalardan oluşan, 600 metrelik alışveriş caddesine sahip açık AVM alanlarıyla şehrin içinde bir şehir vaad eden Merkez Ankara, dünyanın en iyi mimarlarının elinden çıkan konseptiyle, modern Ankara’nın yeni yüzü olmayı hedefliyor.