AnaManşet

Sağlık Bakanı'ndan 'Yenidoğan çetesiyle' ilgili ilk açıklama

İstanbul'da, bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden olan çeteyle ilgili Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'ndan ilk açıklama geldi. İki hastanenin de faaliyetleri askıya alındı

112 acil çağrı merkezinde, özel hastanelerdeki bazı doktorlar ve hemşirelerle anlaşıp bir suç ağı oluşturan "Yenidoğan çetesinin" bebekleri haksız kazanç sağlamak için yoğun bakımda beklettikleri ortaya çıktı. Sağlık Bakanlığı'ndan "Yenidoğan çetesiyle" ilgili ilk açıklama geldi. Bakanlık açıklamasında, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nün olayı geçen yıl mayıs ayında tespit edip Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bildirdiği belirtildi.

"Sağlıkta illegalite ve kötü uygulamalara izin vermeyeceğiz" ifadesiyle bakanlığın sosyal medya hesabından paylaşılan açıklamada şunlar yer aldı:

"Kamuoyunda “Yenidoğan çetesi” adıyla bilinen, bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden oldukları ve haksız kazanç elde ettikleri belirlenen kişilerle ilgili olay, Mayıs 2023’te İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü ve Emniyet Müdürlüğü iş birliğiyle yürütülen bir operasyonla tespit edilmiş, cezai işlemler yapılmış ve konu adli makamlara iletilmiştir. Sağlık Bakanlığımız tarafından söz konusu hastanelerin faaliyetleri hakkında başlatılan inceleme sonucu hukuki yaptırım süreçleri devreye alınmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı olarak özveriyle görevini yerine getiren, insanların hayatını kurtaran ve şifa dağıtan sağlık çalışanlarımızın insanlık dışı davranışlarda bulunan kişiler sebebiyle töhmet altında kalmasına izin vermeyeceğiz. Yargıya intikal etmiş sürecin sonuna kadar takipçisi olacağız."

Memişoğlu'ndan 'Yenidoğan çetesiyle' ilgili ilk açıklama

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, kameraların karşısına geçerek "Yenidoğan çetesi"yle ilgili yürütülen soruşturma hakkında açıklamalarda bulundu. Memişoğlu, "İnsanlıktan nasibini almamış kişiler bunlar. Gerçten canice ve kabul edilemeyecek bir çete. Biz bunun her zaman peşinde olduk ve olacağız. Yanlış uygulamalara izin vermeyeceğiz" dedi. Bakan Memişoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Yanlış uygulamalara izin vermeyeceğiz. İnsanlıktan nasibini almamış kişiler bunlar. Her türlü önlemi alıyoruz. Suçlular tutuklandılar. Bunların içinde sağlık çalışanları olduğu gibi sağlık dışında çalışanlar da var. Mayıs 2023'te ihbarla başlayan bir süreç. Adli süreç devam ediyor. Gereği yapılıyor. Biz sağlık çalışanları olarak elimizden geleni yapıyoruz. Toplumda sanki cezasızlık algısı oluşturulmak isteniyor, böyle bir şey yok."

Adalet Bakanı'ndan da açıklama

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, X sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, yenidoğan bakım ünitelerinde bebek ölümlerinin meydana gelmesine ilişkin şunları kaydetti:

"İstanbul’da bazı özel hastanelerin yeni doğan bakım ünitelerinin kiralanarak insani ve uygun olmayan koşullar nedeniyle bebek ölümlerinin meydana geldiğine yönelik CİMER'e yapılan başvurular ve İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nün ihbarı üzerine Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 21 Mart 2023 tarihinde soruşturma başlatılmış, bu kapsamda bugüne kadar gözaltına alınan 47 şüpheliden 22’si tutuklanmıştır. 47 şüpheli hakkında 16 Ekim 2024 tarihinde iddianame hazırlanmış ve 22’si tutuklu bulunan bu şüphelilerle ilgili yargılama süreci devam etmektedir. Diğer yandan Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'nda görevli Cumhuriyet Savcısı'nın tehdit edilmesi hakkında Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmış, gözaltına alınan 8 şüphelinin 5’i tutuklanmış ve 3’ü hakkında adli kontrol kararı verilmiştir. Bu soruşturma da çok yönlü ve titizlikle devam etmektedir."